Rodzaje alkoholu objęte akcyzą w Polsce

Rodzaje alkoholu objęte akcyzą w Polsce

Akcyza na alkohol w Polsce

Organizacja rynków i płacenie odpowiednich podatków to ważna część funkcjonowania wszelkiego rodzaju firm. W przypadku producentów i dystrybutorów alkoholu istotnym elementem jest akcyza na alkohol. Akcyza to podatek nakładany na określone towary, w tym na różnego rodzaju alkohole. Są one szczególnie istotne dla budżetu państwa, dlatego znajomość rodzajów alkoholu, które są objęte akcyzą, jest niezbędna dla rozumienia i działania na polskim rynku alkoholowym.

Podatek akcyzowy obejmuje wiele różnych produktów. Do tych najważniejszych zaliczają się wyroby alkoholowe jak piwo, wino, napoje fermentowane, napoje mieszone, napoje spirytusowe oraz cydr i perry. Warto podkreślić, że stawka akcyzy jest różna dla poszczególnych rodzajów alkoholu.

Piwo i alkohole fermentowane

Z punktu widzenia akcyzy, piwo to napój, który zawiera od 0,5 do 18 procent alkoholu i jest produkowany przez fermentację, czyli proces biologiczny, podczas którego cukry są zamieniane na alkohol. Akcyza na alkohol tego typu jest ustalana w zależności od ilości hektolitrów wyprodukowanego napoju. Do alkoholi fermentowanych zaliczane są także napoje jak miód pitny.

Wartym odnotowania jest fakt, że obowiązek posiadania koncesji na produkcję alkoholi fermentowanych nie dotyczy podmiotów, które produkcję realizują wyłącznie dla celów prywatnych, domowych i są to ilości niewielkie. To ułatwienie nie dotyczy jednak handlu takim alkoholem – wtedy potrzebna jest już koncesja.

Wina i napoje winopodobne

Wina i napoje winopodobne to kolejny rodzaj alkoholu, który jest objęty akcyzą. Wynika to z faktu, iż zawartość alkoholu w tych wyrobach zwykle przekracza 1,2%. Akcyza na alkohol tego typu jest naliczana per hektolitr produktu.

Do napojów winopodobnych zaliczane są na przykład wyroby, które powstają przez fermentację innych niż winogron surowców (na przykład jabłek, malin), a następnie są przetwarzane w taki sposób, by ich smak i wygląd przypominał wino.

Napoje spirytusowe

Napoje spirytusowe, czyli zawierające powyżej 1,2% alkoholu, są traktowane jako wyroby akcyzowe. Ich produkcja, sprzedaż, a nawet posiadanie wymaga specjalnych uprawnień, które udziela odpowiedni urząd celno-skarbowy.

Akcyza na alkohol tego rodzaju jest najwyższa ze wszystkich wymienionych grup i różni się w zależności od rodzaju napoju. Wysokość podatku dla wódek, likierów i napojów spirytusowych jest regulowana przez prawo i zależy od zawartości procentowej alkoholu w danym produkcie.